WWJD?

Husker du denne bokstavkombinasjonen, WWJD? På 90-tallet var det populært å ha armbånd med de bokstavene på, et akronym for What Would Jesus Do? Hva ville Jesus gjort? Tanken var at man ved livets ulike veikryss og valg skulle spørre seg selv: Hva ville Jesus gjort, og så handle på samme måte.

Tanken er god, men ikke like lett å gjennomføre i praksis. Gjennom livet har vi nemlig innarbeidet vaner, reaksjonsmåter og handlingsmønster som er vanskelige å bryte ved direkte viljesanstrengelser.

Det er dette Paulus taler om i Romerbrevet 7: 22-23  

«Mitt indre menneske sier med glede ja til Guds lov, men jeg merker en annen lov i mine lemmer. Den kjemper mot loven i mitt sinn og tar meg til fange under syndens lov som virker i lemmene.» 

Paulus

Hvilken «lov» er det som virker i kroppen? Jo, vanene!  Når vi repeterer noe tilstrekkelig mange ganger, har disse innarbeidede vanene en veldig kraft og innflytelse på oss. Det er «loven om å så og høste» som gjør seg gjeldende: 

  • Så en tanke – høst en gjerning.
  • Så en gjerning – høst en vane.
  • Så en vane – høst en karakter.
  • Så en karakter – høst en skjebne.

Så hvordan kan vi bryte de vanene som virker med tyngdelovens kraft i livene våre, og trekker oss i en annen retning enn det Jesus ville sagt og gjort?

Her er det åndelige praksiser som bønn, Bibel-lesing, meditasjon på Guds Ord, stillhet og ensomhet kommer inn i bildet. Det er vaner som vil sette oss i stand til å gjøre det vi ved direkte viljeanstrengelse ikke vil lykkes med.

Ta fotballspillere som eksempel. Vil man lære noe av stjernespillere, er det ikke nok å prøve å kopiere det de gjør på banen, jfr WWJD. Man må også spørre seg hvordan de trener og lever mellom kampene. Noe av det vil ikke være direkte relatert til ferdighetene de trenger på gressmatta, men det vil være en uunnværlig basis og et fundament for ferdighetene de trenger.

Slik er det med de åndelige praksisene nevnt ovenfor. Dropp dem, og det vil bli vanskelig å «leve slik Jesus levde» (1Joh 2:6) i hverdagen, for de var en integrert del av Hans liv. 

Ta høydehopp som en annen illustrasjon. Gode høydehoppere kan hoppe godt over to meter. Men gi dem en stav i hendene, så kan de med trening hoppe over både fem og seks meter! De åndelige øvelsene er som en slik stav.

Legg igjen en kommentar